(+31) 074 26 61 786 • (+31) 06 51 26 76 46 Ma. t/m vr. 9:00-21:00 uur | Zat. 9:00-16:00 uur Kerkweg 5 • 7626 LP Hertme

Omgeving

Hertme
Openluchttheater • Hertme
Museumboerderij Erve Daggel • Hertme
Melktap Weleveld • Hertme
Landgoed Weleveld
Borne Boeit • Borne
Rondleiding Oud Borne
Museum Bussemakerhuis • Borne
Kloosterpad • Zenderen
De Kloostergaarde • Zenderen
Buitensport Twente • Zenderen
Toer de boer • Albergen
't Vossenveen • Albergen
Buurtbus • Weerselo
Het Stift • Weerselo
Weerselose Markt
Landgoed Kaamps • Deurningen
Actief Twente • Beuningen
Streekmarkt Twente • Delden
Zoutmuseum Delden
Museum Buurtspoorweg • Haaksbergen
Openluchtmuseum Ootmarsum

Hertme ligt veilig en beschut. Verscholen tussen uitbundig lover, waar een klein torentje zijn piek eigenwijs boven uitsteekt. De wegen er naar toe zijn smal, maar wie er eenmaal is aangekomen is en blijft welkom. Zoals het in Twente hoort.

Hertme heeft 4 á 500 inwoners, op de basisschool zitten ongeveer 70 kinderen, er zijn een aantal grote verenigingen: muziekvereniging, verschillende koren, de werkgroep jeugd, zij aktief, de klootschietvereniging en een carnavalsvereniging. In Hertme zijn heel veel vrijwilligers!
Voor meer info kijk ook eens op de website: Heemkundegroep Hertme.

In een idyllische omgeving in het Bornse kerkdorp Hertme staat het openluchttheater met ruim 2000 zitplaatsen. Tijdens de zomermaanden zijn hier tal van culturele evenementen. Het openluchttheater in Hertme heeft landelijke bekendheid door het jaarlijkse Afrika Festival.

De beroemde Passiespelen werden in 2019 weer georganiseerd. De Passiespelen zijn in Oost Nederland sinds 1963 een groot succes! Zo’n 8500 mensen bezoeken dan het intieme theater, ze worden geroerd en soms zelf geëmotioneerd door het fantastische schouwspel. Zie www.passiespelenhertme.nl.

Regelmatig zijn er in het openluchttheater voorstellingen: kindervoostellingen, Halloween, kerkdiensten (o.a. met Hemelvaart en Pinksteren), Ricciotti Ensemble en Hertme goes Latin. Ook komen veel artiesten naar Hertme: Marco Borsato, Nick en Simon, Ilse de Lange, René Froger, Glennis Grace, Blöf, Racoon …

AGENDA 2021:
– 18/19 juni • Metropool
– 2/3 juli • Metropool
– 15 augustus • Ricciotti Ensemble
– 20 augustus • Topband
– 21 augustus • Racoon
– 10 september • Orkest Koninklijke Landmacht
– 11 september • Jubileumoptreden Helligen Hendrik
– 30 oktober • Halloween spektakel

Kom langs. Neem een kijkje op de website. Laat je verrassen door het fraaie theater: Openluchttheater Hertme.

Aan de Lodieklanden 2 in Hertme (ongeveer 15 min. lopen vanaf De Köller) vindt u Erve Daggel. De boerderij is sinds 1882 eigendom van de familie Schabbink (in de volksmond Daggel genoemd). De boerderij ligt op de splitsing van de Hedeveldseweg en de voor (auto)verkeer afgesloten Lodieklanden. Naast een actieve pluimveetak (scharrelkippen) is de oude boerderij, sinds enige jaren in gebruik als museum boerderij.

De museumboerderij heeft op de oude deel en buiten op het erf een uitstalling van een grote hoeveelheid oude landbouwwerktuigen en gereedschappen. Verder zijn er oude boerengebruiken te zien en vitrines met oude geschiften etc. Ook is er een oude schuur, met ouderwetse zandvloer met daarin diverse boerenwagens en een oude arreslee. In deze houden schuur is ook een kleine tentoonstelling van diverse oude bakvormen en bakkersgerei. De entreeprijs van het museum bedraagt €2,- pp.

Op het erf bevindt zich ook Rustpunt ‘oonder de hiel’ waar u zichzelf tegen een kleine vergoeding kunt voorzien van koffie, thee of een ijsje. Verder is het mogelijk om verse scharreleieren te kopen. Groepen van meer dan 6 personen graag op afspraak.

Wij heten u van harte welkom op erve Daggel! Herman en Truus Schabbink • 074-2661852 • Erve Daggel

Melktap Weleveld is zoals de naam al zegt: U kunt er zelf VERSE MELK tappen! Vanaf de Köller is het een leuk wandelingetje! Adres: Hertmerweg 35 7626 LV Hertme. Op Facebook zijn ze te vinden: Melktap Weleveld.

Landgoed Weleveld komt al vroeg voor in de geschiedenis. In 1244 wordt Godfried van Weleveld genoemd. Door de eeuwen heen hebben het landgoed en haar bewoners een belangrijke rol gespeeld in de Twentse geschiedenis.

Tegenwoordig is Weleveld vooral bekend om de prachtige typische Twentse natuur waar veel recreanten graag komen om te wandelen of te fietsen. Het doel is het behoud van de hoogwaardige natuur en landbouw en het zichtbaar maken van het rijke verleden. Zo kan Weleveld ook de toekomstige eeuwen nog veel mensen voeden, vermaken en verbazen.

Voor meer info over Landgoed Weleveld kijk op de website: Landgoed Weleveld.

Borne is een Twentse forensengemeente ten noordwesten van Hengelo en ligt op ongeveer 3,5 kilometer van onze camping. Op de website Borne Boeit leest u alles van, voor, door en over Borne.

Klik op Plattegrond, voor een uitgebreide plattegrond van Borne. Bij aankomst op De Köller ligt een papieren versie klaar.

Borne heeft niet alleen een levendige dorpskern met aantrekkelijke winkels en terrasjes, maar ook een oud centrum, waarin nog veel de sfeer ademt uit vorige eeuwen. Dit oud Borne heeft sinds 1991 het landelijk predikaat “beschermd dorpsgezicht”. Door de Stichting Gidsen Oud Borne worden wandelingen georganiseerd met als doel belangstellenden op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met de rijke geschiedenis van het dorp.

Er kan een keuze worden gemaakt uit een aanbod van meerdere rondleidingen: rondleiding door oud Borne • bezoek aan de toren van de oude kerk • rondleiding door de “nieuwe” St. Stephanuskerk • de Spanjaardroute. De rondleidingen zijn zeer geschikt als invulling van een familiefeest, personeelsuitje of gewoon een dagje uit.

Bij rondleidingen op afspraak kunnen tijdstip en plaats van vertrek gekozen worden. Maak hiervoor gebruik van het aanmeldingsformulier. In de maanden juli en augustus zijn er op woensdag en zondag zomerrondleidingen waarvoor geen afspraak gemaakt hoeft te worden.

Inlichtingen en afspraken: Dhr. André Muller • Tel: 074-2663082 • Email: info@gidsenoudborne.nl.
Bezoek onze website: Rondleiding Oud Borne.

Museum Bussemakerhuis is een uniek monumentaal linnen-fabrikeurshuis. Als u het museum bezoekt stapt u het enige overgebleven 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland binnen. In het beschermd dorpsgezicht “Oud Borne” wordt u op eigentijdse wijze een blik op de historie van de Bornse linnen-geschiedenis gegund.

Het Bussemakerhuis behoort tot het Cultureel Erfgoed van Borne. Het vertegenwoordigt een stuk Twents textiel verleden en schetst de rijke historie van de Bornse linnengeschiedenis in de 18 en 19e eeuw.

De volgende thema’s staan centraal in de vaste expositie:
• Wat is linnen, geschiedenis en actualiteit
• Wat is een fabrikeur, hoe werkte de linnenhandel in Twente
• Welke samenhang bestond er tussen de Doopsgezinde religie en de linnenhandel
• Geschiedenis van het huis.

Naast de vaste expositie organiseert Museum Bussemakerhuis diverse wisseltentoonstellingen en activiteiten gedurende het jaar.

Het museum beschikt over een prachtige zonnige stijlkamer met uitzicht over de fraaie tuin waar u kunt genieten van een kop koffie/thee met een versnapering.

Bezoek onze website: Museum Bussemakerhuis.

Een eigen Kloosterpad waar wandelen leidt tot verwondering en verbondenheid met de natuur en waar gelijk kennis kan worden genomen van de religieuze historie van Zenderen. Zenderen, een dorp met 1400 inwoners, kan met deze nieuwe aanwinst het gevoel van vroeger koesteren. Zenderen ligt op 3,5 km van De Köller.

Fietsend vanuit Hertme door de prachtige Twentse natuur naar Zenderen is zeker ook een aanrader! Voor meer info kijk ook eens op de website: Kloosterpad Zenderen.

De Kloostergaarde; begonnen als voetbalveld voor de Karmelieten, daarna de schooltuin voor Agrarische opleiding, nu een openbare sortimentstuin met vaste planten, prachtige bomen en een groentetuin. Aan de tuin wordt hard gewerkt door verschillende organisaties en vele vrijwilligers om haar oude glorie te behouden.

De tuin is gelegen in Zenderen bij Theehuis de Karmeliet.

Bezoek onze website: De Kloostergaarde.

Buitensport Twente is gevestigd in de authentiek verbouwde Graanschuur in Landgoed Weleveld in het centraal gelegen Zenderen. Je kunt bij ons boeken voor diverse activiteiten zowel op het water als op ons terrein of in de omgeving.

We organiseren uw evenement op aanvraag ook op andere locaties, zoals de Dinkel in het Lutterzand, bij Ootmarsum, de Regge of op recreatie- terreinen als Het Rutbeek of het Hulsbeek. We zien jullie graag lekker bezig in de buitenlucht! Ico Jongerden, oprichter/eigenaar Buitensport Twente. bekijk ook onze website: Buitensport Twente.

Breng een bezoek aan ons gemoderniseerde melkveebedrijf. Ruik het vers gemaaide gras, aai de koeien en knuffel de kalfjes. Proef verse, rauwe melk en geniet van andere zuivelproducten. We nemen je mee over het erf, de stallen en u komt van alles te weten en krijgt van alles te zien over het boerenleven.

Natuurlijk is er tijd voor een lekkere kop koffie of thee met een Twentse lekkernij. Voor de kinderen is er ook wat lekkers en een verrassing. De rondleiding wordt afgesloten met een leuk aandenken voor thuis.

Van mei tot oktober verzorgen we rondleidingen op de donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Rondleiding met koffie/thee, Twentse lekkernij en aandenken: Volwassenen €7,50 • Kinderen t/m 12 jaar €5,00. Opgeven is mogelijk via mail, bellen of Whatsapp. E. toerdeboeralbergen@gmail.com.Groepsarrangementen (eventueel met lunch) zijn in overleg en ook op andere dagen mogelijk. Na opgave ontvangt u verdere informatie. Kom en ontdek het mooie boerenleven!

Een folder evenals fietsroute naar Toer de boer in Albergen ligt bij de receptie van De Köller.

’t Vossenveen is een centrum voor kunst, cultuur & ambacht en biedt een creatieve en inspiratievolle ruimte voor diverse bijeenkomsten met een culinair tintje. Omdat wij graag voldoen aan de individuele vraag van onze klanten, krijgt u op deze website een indruk van onze mogelijkheden. Echter is er in overleg van alles mogelijk, voor elke groep.

’t Vossenveen is in het weekend geopend voor bezoekers en vrij van entree, tevens heeft u de gelegenheid om een drankje te nuttigen in de galerie of op het terras. Wij hopen u binnenkort te kunnen verwelkomen op onze prachtige locatie! Bezoek onze website: Vossenveen Albergen.

Lidy & Alwin Bekhuis

De buurtbus rijdt van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 uur en 20.00 uur. Kijk voor de actuele tijden op de website: Buurtbus Weerselo. De bus rijdt niet op feestdagen. In de zomervakantie wordt er ’s morgens het eerste uur en ’s avonds het laatste uur niet gereden.

WELKOM OP HET STIFT
Het Stift in Weerselo (Twente, Dinkelland, Overijssel) is een eeuwenoude beschermd dorpsgezicht. Een voormalig Benedictijnenklooster uit de 12e eeuw en vanaf de 14e eeuw een Stift, waar ongehuwde dames van adel woonden.

UW BEZOEK AAN HET STIFT
We hopen u van harte te mogen ontvangen op deze bijzondere plek bij Weerselo. U kunt Het Stift vrij bezoeken en het terrein altijd betreden. Indien u de Stiftskerk wilt bezichtigen of gebruik wilt maken van het restaurant dan dient u voor beide locaties rekening te houden met de openingstijden van het restaurant.

HISTORIE
De naam Stift staat in verband met stichten en betekent geestelijke stichting. Daarmee bedoelde men een gebouw voor personen die in kloosterlijk verband samenwoonden en werkten. Maar, niet alle kloosters kunnen Stiften worden genoemd, want onder een Stift begreep men die geestelijke stichtingen waar alleen ongehuwde dames uit de adel werden toegelaten. Het Stift van Weerselo is eerst een Benedictijnenklooster geweest, dat na eeuwen werd omgezet in een Stift.

Bezoek Het Stift.

Iedere zaterdag opnieuw is het een geweldige drukte op de Weerselose Markt. Afhankelijk van de tijd van het jaar komen er 1500 tot 5000 bezoekers. Naast de markt op iedere zaterdag is de Weerselose Markt sinds juni 2015 ook elke tweede zondag van de maand geopend. Men kan het zo gek niet bedenken, of het is te koop op de Weerselose Markt: van oude spullen op zolder tot nieuwe gebruiksgoederen en van tweedehands kleding tot waardevol aarde- en sierwerk. Ook treft men er handelaren aan van gewone weekmarkten, waaronder verkopers van (exotische) verse levensmiddelen. De voorzieningen daarvoor zijn aangelegd direct tegenover en aanliggend aan het 2,5 hectare grootte marktterrein. De markt is ook met openbaar vervoer en per buurtbus bereikbaar.

Een deel van het marktterrein is overdekt. Onder meer bevindt zich hier een restaurant, waar men terecht kan voor een hapje en een drankje. Ook is er een groot speelparadijs met springkussen aanwezig zodat de ouders op hun gemak van een kopje koffie kunnen genieten op het terras. Op de markt is dus voor iedereen wat te beleven (ons terrein is rolstoelvriendelijk!). Honden zijn toegestaan (mits aangelijnd). U bent van harte welkom op de Weerselose Markt!

Marktdagen: wekelijkse zaterdagmarkt • elke zaterdag van 8.30 tot 14.00 uur.
Maandelijkse zondagmiddagmarkt: iedere 2e zondag van de maand van 12:00 tot 17:00 uur (‘s winters tot 16:00 uur).
Bezoek onze website: Weerselose Markt.

WELKOM OP LANDGOED KAAMPS
boerderij, kaasmakerij, landgoedwinkel & brasserie

Midden in Twente (Overijssel) in het kleine dorpje Deurningen ligt het prachtige Landgoed Kaamps. Hier is het waar de familie Nijland dagelijks met veel liefde voor hun 180 koeien zorgt en van de dagverse melk zelf zuivelproducten en kaas maakt. Echte passie voor het boerenvak die al generaties lang bestaat. Boer Herbert stelt graag zijn deuren open om zijn passie te delen. Gelegen in een mooie omgeving is er namelijk genoeg te doen voor iedereen!

Bezoek ook onze website: Landgoed Kaamps.

Dé leukste fietsverhuur in Twente

Actief Twente is dé allround fietsverhuur in Twente. Wij verhuren ebikes, steps, tandems, bakfietsen, mountainbikes maar ook honden-, bagage-, kinderkarren en kinderzitjes. Ook hebben wij fietsen voor mensen met een beperking of handicap. Zelf onze eigen uitvinding: de BBQ-Bakfiets is te huur!

Bezoek Denekamp, Ootmarsum of verdwaal in de eindeloze bossen van De Lutte op een fiets van Actief Twente. Heb je 2 fietsen nodig of 200? Wij regelen het! Wij zijn als enige fietsverhuur 7 dagen per week geopend, dus ook op zondag! Oftewel, wie bint altied lös! Tevens bezorgen wij de fietsen en kun je makkelijk online boeken.

Bezoek onze website: Actieftwente.

Elke eerste zaterdag van de maand is het extra druk op het idyllische pleintje bij de Oude Blasiuskerk in het centrum van Delden. Van 9.00 tot 15.00 uur is er de Streekmarkt Twente, de oudste en bekendste van de regio. Het plekje roept de sfeer op van een Frans of Spaans stadje waar lokale boertjes hun producten verkopen en waar op de kleine terrasjes de lekkerste gerechtjes worden aangeboden, gemaakt van echte streekproducten.

RECHTSTREEKS VAN DE BRON
De behoefte aan ambachtelijk gemaakte, lekkere producten, rechtstreeks van de boer groeit. Op de Streekmarkt Twente staan producenten uit de regio met authentieke, pure, eerlijke en met veel kennis en ervaring gemaakte producten. Hier kun je zien, voelen, ruiken en ervaren wat het echte Twente is. Bovendien zijn het producten met een eigen verhaal. Elke producent wil dit graag op de markt persoonlijk vertellen en laat je graag proeven. Alle producten zijn op een kleinschalige wijze gemaakt.

ONTSTAAN
De Streekmarkt Twente is een initiatief van een aantal enthousiaste producenten en belangstellenden die daartoe de Stichting Streekmarkt Twente hebben opgezet. Op 4 april 2009 was de eerste Streekmarkt Twente met een aanbod van groente, fruit, vlees vis, brood en zuivel. Stuk voor stuk vol van smaak, vers en met veel aandacht gemaakt. Ofschoon het assortiment producten sindsdien sterk is uitgebreid, is de filosofie hetzelfde gebleven: het zijn echt pure, regionale producten. Streekmarkt Twente biedt heel bewust alleen foodproducten aan is met recht de mooiste boerenmarkt van het Oosten van Nederland. Wil je proeven wat Twente zo uniek maakt? Laat je inspireren en kom naar de Streekmarkt Twente in Delden.

Bekijk onze website: Streekmarkt Twente.

IN HET CENTRUM VAN DELDEN ALLES OVER DE GESCHIEDENIS VAN ZOUT

In 1886 werd in de tuinen van kasteel Twickel zout in de bodem aangetroffen. Men was eigenlijk op zoek naar drinkwater voor het nabij gelegen kasteel Twickel. Al snel werd van deze onverwachte vondst gebruik gemaakt. Zout was destijds nl. moeilijk te produceren. Het duurde meer dan 30 jaar na deze eerste vondst van zout in Delden voor de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ) in Boekelo industrieel zout ging winnen. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw verplaatste de Zoutindustrie zich van Boekelo naar Hengelo. Door de aanleg van de Twente-Rijn kanalen waren daar de faciliteiten voor afzet van het zout beter.

Bij steeds meer musea en culturele instellingen krijgen de bezoekers de beschikking over een audiotour. Het Zoutmuseum gaat mee met die ontwikkeling. I.s.m. het VVV Hof van Twente en Izi Travel is een informatieve audiotour ontwikkeld waardoor een bezoek aan het museum nog weer interessanter en levendiger wordt. Medewerkers leggen de laatste hand aan de navigatie voor de tour. Bezoekers kunnen gebruik maken van de audiotour door eenvoudig een app te downloaden op hun eigen mobiele telefoon. (Foto: Eelco van den Kerkhoff)

ERVAAR HET ZOUTMUSEUM! VERRASSEND MODERN!

Het Zoutmuseum vertelt het complete verhaal over zout. In het museum gaat het niet alleen over de geschiedenis rondom Twickel, Boekelo en Hengelo, maar ook om de periodes veel verder terug in de tijd. Zout is in de wereldgeschiedenis een belangrijke component in de chemie. Dit wordt op een speelse en educatieve manier belicht. Kinderen zien op een aansprekende manier het belang van en de mogelijkheden, die zout biedt. Het Zoutmuseum stelt voor spreekbeurten prachtige hulpmiddelen beschikbaar. Zeer de moeite waard is de basisexpositie en grote verzameling zoutvaatjes.

De rijke en gevarieerde (interactieve) informatie over deze belangrijke grondstof voor ons leven zal jong en oud, individuele bezoeker en groep, verwonderen. Bezoek onze website: Zoutmuseum Delden.

Vanaf het moment dat u een kaartje koopt stapt u in een stukje spoorweggeschiedenis om te bewonderen én te beleven. Niet alleen reist u als bezoeker met onze historische stoomlocomotieven en rijtuigen tussen onze museumlocaties in Haaksbergen en Boekelo, ook in en rond onze museumlocaties is heel veel te zien.

Een echt eersteklas dagje uit!

Bezoek onze website: Museum Buurtspoorweg.

Het Openluchtmuseum Ootmarsum neemt je mee naar het Twente van vroeger. In een parkachtige omgeving geven 18 authentieke gebouwen, ieder met z’n eigen inventaris en verhaal, en veel gebruiksvoorwerpen een boeiend beeld van het leven op het platteland in Twente zo’n 100 jaar geleden. Het museum vertelt ook het verhaal van de ‘Heeren’, de bestuurders van vroeger, de commandeur, de Drost en de Hofmeier.

Openluchtmuseum Ootmarsum, Commanderieplein 2, 7631 EA Ootmarsum.
Bezoek onze website: Openluchtmuseum Ootmarsum.